În 27 iunie regizorul și scriitorul Ioan Cărmăzan împlinește 75 de ani! Iar noi, bocșenii, îi suntem alături la această frumoasă și rotundă aniversare!
Scriitor şi cunoscut regizor şi scenarist, s-a născut la 27 iunie 1948 în localitatea Satchinez, jud. Timiş, din părinţi dascăli bocşeni. De la vârsta de 3 ani se întoarce cu familia acasă, la Bocşa (Caraş-Severin), spaţiul pe care Ioan Cărmăzan îl consideră natal deoarece aici creşte, aici învaţă, aici se formează, de aici porneşte în viaţă şi în carieră. Bocşa este locul unde a copilărit, şi-a făcut studiile, unde a cunoscut farmecul peisajului şi al istoriei, de unde s-a inspirat în câteva cărţi şi filme.
Așadar, maestrul Ioan Cărmăzan este al nostru, al bocșenilor, iar, pentru toată activitatea domniei sale desfășurată și în beneficiul urbei noastre, în anul 2008 autoritatea locală l-a „răsplătit” cu Titlul de Cetățean de Onoare al Orașului Bocșa.
Cu un CV impresionant, Ioan Cărmăzan este cunoscut ca una dintre personalităţile culturale care a adus constribuţii importante la cultura şi arta românească, la afirmarea acestora în circuitul naţional şi universal de valori.
Este unul dintre cei mai controversaţi regizori români, este scenarist, este scriitor, este profesor universitar, este membru fondator şi preşedintele UARF (Uninunea Autorilor şi Realizatorilor de Film din România); din anul 2005 este membru al Uniunii Scriitorilor din România, iar din anul 2008 este doctor în cinematografie şi media.
„Ca regizor, a construit o lume fabuloasă. Ca literat, Ioan Cărmăzan are o operă absolut importantă şi mărturisesc că fiecare relectură îmi dovedeşte profunzimile textului şi îmi dovedeşte cât de modern este Ioan Cărmăzan” (prof. dr. Călin Chincea)
Ioan Cărmăzan este, cum spunea şi Fănuş Neagu, „un răzvrătit şi aşa trebuie să rămână”, care „vede lumea cu ochi de cineast şi o repovesteşte cu gândire de poet.” Un scriitor care vine cu un spaţiu şi îl propulsează în marea literatură”, afirmă Gheorghe Jurma.
Despre pasiunile maestrului Cărmăzan este suficient să amintim columbofilia cunoscut fiind faptul că maestrul este un împătimit columbofil iscând butada „cel mai mare columbofil între regizori şi cel mai mare regizor între columbofili”.
Ne raportăm la o personalitate care a dat întotdeauna consistenţă vieţii, care reprezintă un real model într-o lume dominată de superficialitate.
La ceas aniversar – 75 – îi dorim sănătate și viață lungă, iar darul Bocșei va fi la momentul inaugurării fostului cinematograf, devenit Centrul cultural multimedia „Ioan Cărmăzan”.